In Magical Movement

 

Nederland telt op jaarbasis 405.000 mensen met psychische en/of verslavingsproblemen en met kinderen in de leeftijd tot 18 jaar. In totaal hebben deze ouders 577.000 kinderen onder de 18 jaar. Deze kinderen noemen we KOPP/KOV-kinderen. Daarvan zijn 423.000 kinderen 12 jaar of jonger(Cijfers van 2019 Bron: Trimbos instituut)
KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. Het gaat om kinderen die opgroeien met een ouder die kampt met psychische klachten, zoals depressie, angststoornissen, verslaving of schizofrenie. Het is een groep kinderen die vaak onzichtbaar is, omdat ze geen ziekte of handicap hebben, maar toch extra aandacht en ondersteuning nodig hebben. In dit artikel bespreken we wat KOPP-kinderen doormaken.
Dit heeft een grote impact op kinderen.
Op jonge leeftijd kan de psychische toestand van een ouder een enorme impact hebben op het leven van een kind. Het kan ervoor zorgen dat kinderen zich eenzaam voelen, omdat ze zich niet begrepen voelen door hun omgeving en er geen ruimte is om over hun gevoelens te praten.
Daarnaast kunnen KOPP-kinderen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van psychische problemen, omdat ze vaak geconfronteerd worden met stressvolle situaties en een verhoogd gevoel van verantwoordelijkheid hebben.
KOPP-kinderen hebben vaak te maken met onvoorspelbaar gedrag van de ouder met psychische klachten, waardoor er geen veilige thuisomgeving is. Dit kan leiden tot angst, stress, onzekerheid en een gebrek aan vertrouwen in de eigen capaciteiten. Het kan ook leiden tot een verstoorde hechting tussen ouder en kind, waardoor kinderen zich onveilig voelen en geen vertrouwen hebben in anderen.
Afgelopen maart hebben wij, Simone Busscher en Nathalie van Os samen de allereerste ‘Van Kopp-kind naar Kopp-kracht’ retraiteweek georganiseerd op Terschelling.
We hebben hierin onze eigen expertises samengevoegd, wat een groots transformerende week heeft gebracht voor de deelnemers.
Vanuit deze week zijn we nog meer gedreven geraakt om een volgende Retraiteweek te organiseren voor Kopp/Kov kinderen. Deze zal plaatsvinden van zondag 3 tot en met vrijdag 8 maart 2024 op het prachtige Terschelling.
De komende periode informeren we je wekelijks over thema’s die gerelateerd zijn aan Kopp/Kov. Denk je dat jij een Kopp/Kov kind bent, blijf ons volgen de komende periode.
Wil je alvast meer lezen over de retraite en de recensies lezen van de deelnemers die de retraite hebben gevolgd ga dan naar deze link.
Recent Posts

Leave a Comment