In Magical Movement

Waarom maken we het onszelf vaak zo moeilijk?! Tja, waarom?

Ik zie het overal om heen. Mensen die als een malle gestresst doorgaan en niet blij worden van wat ze doen. Mensen die zich druk maken over wat de rest van de wereld van ze vindt. Mensen die de hele dag klagen over hoe verschrikkelijk het allemaal is in deze hectische maatschappij. Maar waarom maken we het onszelf nu vaak zo moeilijk?!

I’ve been there, done that…..Druk maken om wat een ander van me vindt en of ik het wel goed doe. Of ik wel een goede moeder, partner, dochter, yogadocent, mindfulnesscoach, zangeres, gitarist, pianist…… OMG! Het kost wat bloed, zweet en tranen, maar dan heb je ook wat. Wat is goed en wat is perfect? En vind je het nodig dat de hele wereld je aardig vindt? In wat voor een wereld wil jij leven?

Ik vind het prettig om als ondernemer de vrijheid en de ruimte te hebben om bijvoorbeeld te beslissen of ik wel of geen vakantie neem. Zo heb ik besloten om de voorjaarsvakantie als vakantie te pakken, maar toch heb ik even dat knagende gevoel dat ik dan die lieve yogadeelnemers in de steek laat voor een week. Ik ga toch altijd in de korte vakanties door met mijn lessen. Ik kan het goed benoemen en geeft dit ook heel eerlijk aan in de groepen die ik lesgeef. Ik wil mensen niet teleurstellen. Maar ik kom er ook achter dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te houden. Dus oefenen in overgave……

Veel mensen zijn verwijderd van wie ze werkelijk zijn en ook voor mij is dit een zoektocht van jaren geweest. Zoektocht buiten mezelf en er vervolgens achter komen dat het in me verscholen lag en ik voel nu steeds meer wie ik ècht ben en kan dit ook uitdragen. Oja… en ik ben ook niet perfect en ook niet 24/7 intens gelukkig. Dat wordt vaak gedacht wanneer je het werk doet, wat ik doe. Dat je dan altijd goed in je vel zit, alle dagen voor 100% energie hebt en intens gelukkig 24/7. Zo werkt het niet, maar ik kan wel door alle ervaring die ik heb beter omgaan met de lastige situaties en me af en toe gewoon ook heerlijk terugtrekken onder die steen in mijn eigen veilige grot. Misschien herken jij dat ook wel.

Ik vind het shockerend, dat 1 op de 7 werknemers last heeft van burn-out klachten en zie hierin de mensen die bij mij terecht komen echt worstelen met wie ze zijn. Jarenlang een bepaald patroon hebben aangehouden en tot inzicht komen dat dit patroon niet meer voor ze werkt. Maar ook het aantal jongeren dat kampt met gevoelens van depressie wordt steeds groter. Ik vind het zorgelijk.

En ik denk dat het belangrijk is dat er iets aan gedaan wordt. Wanneer je in een situatie zit, waar je niet gelukkig bent, niet weet wie je bent en wat je wilt, is het soms noodzakelijk om hier begeleiding in te krijgen. En gelukkig zijn er heel veel manieren. Ik heb er al eerder een blog over geschreven. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En soms kan een gesprek met een vriend of vriendin al voldoende zijn.

Belangrijk is om te kiezen wat bij jouw past. Wat ik mensen wil meegeven is dat het belangrijk is om aan 4 gebieden aandacht te besteden:

  1. Fysieke aspect
  2. Mentale aspect
  3. Emotionele aspect
  4. Spirituele aspect

Hieronder tips om aandacht te besteden aan alle gebieden:

Je lichaam is je instrument en geeft heel goed aan waar je aandacht aan mag geven. Maar belangrijk is wel om goed verbonden te zijn met je lijf. Dat je ècht voelt hoe je lichaam voelt en wat het doet. Soms is even een moment aandacht voor je lijf al voldoende. Een moment van stilte en voelen hoe je lichaam voelt. Voel je spanning, ontspanning. Alleen observeren en er niks van vinden. Zonder oordeel. Ook aarden of gronden is een goede manier om weer verbonden te zijn met je lichaam. Dit kan door gerichte aardingsoefeningen, maar ook door in de tuin te gaan werken, te wandelen, creatief bezig te zijn of lekker te dansen op muziek. Voeding is ook een relevant onderdeel. Zorg voor voeding en geen vulling. Kies voor voldoende goede groentes en fruit en eet met de kleuren van de regenboog. Beperk de inname van bewerkte suikers en eet bewust in plaats van even snel hap-slik-weg. Ook muziek kun je gebruiken voor het helen van je lichaam. Mantra’s werken heel sterk, maar ook bijvoorbeeld het gebruik van je eigen stem en klanken.

Hoe is je mentale instelling. Denk je positief of denk je negatief. Alles om ons heen is energie heeft een eigen trillingsfrequentie. Dat wat je uitzendt, komt bij je terug. Op het moment dat je negatieve gedachten hebt, zul je ook eerder dit soort situaties aantrekken. Het is ook goed om te onderzoeken of de gedachtenpatronen die je hebt wel daadwerkelijk van jou zijn of dat het patronen zijn die je van bijvoorbeeld één van je ouders hebt overgenomen. Wanneer je erachter komt dat gedachten geen spiegeling zijn van wie jij bent, kun je dit ook meer gaan loskoppelen. Dan zullen af en toe nog wel sommige belemmerende gedachten op komen ploppen, maar kun je er meer van een afstand naar gaan kijken. Jij bent niet je gedachten. Het omgaan met belemmerende en onrustige gedachten kun je trainen door middel van bijvoorbeeld meditatie. Een korte meditatie, waarbij je je ademstroom als anker neemt. Een paar minuten je aandacht op je ademhaling richten en gedachten die binnenkomen voorbij laten drijven en telkens weer opnieuw focus op je adem. Wanneer je bewust wordt van je gedachtenpatronen niet van jezelf zijn is het ook handig om energetisch met jezelf aan de slag te gaan. In de cursus die ik geef, gebruik ik daar een hele krachtige visualisatie voor waarin je verbindingskoorden gaat transformeren, zodat je geen last meer hebt van die patronen.

Emoties kunnen ons behoorlijk uit het veld slaan. Maar emoties hebben ook een functie. Ze zijn een leerschool. Wanneer jij in een situatie komt waarin iemand of iets je raakt, dan is het de kunst om te gaan voelen waarom datgene je raakt. Vaak is er sprake van een onderliggende oorzaak. Het kan zijn dat je je niet gehoord voelt of dat je het gevoel hebt dat je niet serieus genomen wordt. Misschien heb je wel het gevoel dat je er niet toe doet of dat je het niet kunt, dat je niet goed genoeg bent. De oorzaak kan liggen in je kindertijd door iets wat je hebt meegemaakt, maar soms kunnen dingen ook liggen in vorige levens.

Wanneer je middenin een situatie zit is het vaak lastig om ernaar te kijken, maar dit kun je ook nadien doen. Door de volgende vragen te beantwoorden en oefening doen. In mijn cursus komt dit uitgebreider aan de orde. Dit is even een soort EHBHE(Eerste Hulp Bij Heftige Emoties 😉  )

  1. Wat gebeurde er?(objectief)
  2. Wat deed het met je? Hoe voelde je jezelf? Hoe voelde het in je lichaam?
  3. Wat raakte het in jou? Welk deel?(niet gehoord, niet gezien, niet goed genoeg, niet aardig gevonden)
  4. Sluit dan je ogen en focus op je ademhaling. Stuur dan op elke ademhaling heel veel licht en liefde naar dit deel. Omarm dit deel. Het is er wel, maar het is niet wie jij bent. En op een uitademing laat je dan het gevoel hierbij, pijn, verdriet, angst weer gaan. Iedere inademing licht en liefde naar dit deel.

Daarnaast kunnen ook weer je stem, klanken en muziek dit stuk helpen helen.

Spiritualiteit betekent voor mij verbinding. Verbinding met de essentie van waar je vandaan komt en dus van wie je bent. Wanneer je in verbinding bent met jezelf en verbonden met de bron, waaruit we allemaal zijn ontstaan, dan kun je leven vanuit en met bezieling. We kunnen allemaal tappen uit de oneindige bron van licht en liefde, maar dit wordt door veel mensen te weinig gedaan. Zuiverheid en liefdevol zijn hier belangrijke aspecten in. Door de verbinding weet je en vooral ook, voel je wat je hier mag doen. Waarvoor je hier nu eigenlijk bent. Ik geloof dat ieder mens over een gave of talent beschikt, wat je mag delen met de rest van de wereld om de wereld mooier te maken. En eigenlijk is ie al heel erg mooi! 🙂 Het betekent niet dat je met dit talent op een podium moet gaan staan of de wereld moet gaan veroveren, maar ook in je eigen omgeving kun jij licht verspreiden. Jouw gave of talent delen. Misschien ben je iemand die mensen heel goed aanvoelt en kan stimuleren om naar zichzelf te luisteren of kun je prachtige dingen creëren, waar je mensen heel blij mee kunt maken.

Wat ik zelf wel geleerd heb is dat de verbinding met mezelf en het zorgen voor mezelf toch wel het allerbelangrijkste is. Wanneer ik goed voor mezelf zorg, sta ik in mijn kracht en kan ik vanuit die kracht mijn eigen licht weer verspreiden.

Verbinden kun je doen door te mediteren, wandelen, zingen, muziek luisteren, stil te zijn. En misschien heb jij een andere manier. Deel ‘m gerust.

 

 

Recent Posts

Leave a Comment