In ondernemer

ZO BINNEN ZO BUITEN (3)

 

Ik had zelf nooit de intentie om voor mezelf te gaan beginnen. Ik weet nog wel dat ik als kind wel regelmatig speelde dat ik een bedrijf had. Ik beantwoordde de telefoon en stond de klant keurig te woord. Noteerde belangrijke afspraken en voelde me zelfverzekerd en krachtig…..

En dan komt het moment dat je ècht voor jezelf begint. Dan gaat het niet meer over ‘als-ik-later-groot-ben’. Dan is het zover. Nu is het moment! En zoals ik me als kind voelde, zelfverzekerd en krachtig, zo voelde ik me opeens niet meer.

Ik was 11 augustus aanwezig bij de Summerbusiness Boost van Debbie Bernasco in Zeewolde samen met 100 andere ondernemers en ondernemers in spé.

Ik merkte dat heel veel ondernemers toch wel vaak worstelen met angsten. Verschillende vragen met betrekking tot angsten kwamen voorbij.

  1. Hoe zorg je ervoor dat er brood(en meer) op de plank komt met dat wat je ontzettend leuk vindt?
  2. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik nu ècht ga staan voor wat ik doe en wat ik kan?
  3. Hoe ga ik om met negatieve gedachten zoals: ik kan het toch niet, ik ben daar niet goed genoeg voor, anderen zijn veel beter, er zijn er al zoveel die datgene doen wat ik doe.

Zoveel ondernemers die met bovenstaande vraagstukken worstelen.

Hoe kijk ik hiernaar?

Hoe zorg jij er nu voor dat er brood (en meer) op de plank komt met datgene wat je ontzettend leuk vind?

Daar is één antwoord voor. Namelijk een rotsvast vertrouwen en overgave. Jij doet nu waarschijnlijk iets wat je heel erg leuk vindt, maar wellicht levert het nog niet datgene op wat je graag wilt. Je werkt kei en keihard en komt misschien net rond. Wellicht heb je een baan ernaast en doe je dat wat je leuk vindt er nog even bij. De baan is je zekerheid. Tenminste, zo voelt dat. Maar je wilt je juist meer gaan richten op dat wat je juist energie geeft. Dat betekent dat je je aandacht mag gaan verleggen, naar dat wat je zo ontzettend graag wilt, waar je zo naar verlangt. Maar hoe doe je dit als je wordt overmand door de angst dat er toch brood op de plank moet komen, of het schuldgevoel naar je partner, dat je te weinig verdiend.

1

  Luister naar die angst. Word je angstig, ga naar binnen.Mediteer, zing een mantra, luister muziek, visualiseer en/of wandel. Kies wat past bij jou. Het is niet erg om de angst ook gewoon even te voelen. Het mag er zijn. In deze stilte- en bewuste momenten ontstaat er weer ruimte voor verbinding en vertrouwen. En vanuit dit vertrouwen kun je naar de situatie kijken, zonder dat de emotie vat op je krijgt.

En ga vervolgens contact maken met je verlangen. Waar krijg jij energie van en waar wil jij je graag op richten. Schaf een mooi schrift aan voor je verlangen. Vanuit meditatie(maakt niet uit op welke manier je dit doet, als het maar vanuit stilte is) maak je contact met je verlangen. Vervolgens schrijf je je verlangen op. Schrijf je doel op. Waar wil je naartoe, wat is je missie.

En adem deze missie in, voel deze missie en zie en voel hoe jij wilt dat je leven is. Hoe ziet jouw droomleven eruit? Schrijf dit allemaal op, maak een visionboard

En wees je iedere dag bewust van je doel en het gevoel bij dit doel. Spreek je verlangen en doelen uit naar andere mensen, wellicht komt er iemand op je pad die je weer verder kan brengen bij je doel.

Maar vertrouw bovenal op je eigen kunnen!! Solid as a rock!

2.Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik ècht ga staan voor wat ik doe en wat ik kan?

Je wilt heel graag je vleugels uitslaan, zichtbaar zijn, vertellen wat je te bieden hebt, maar……

Je twijfelt. Je weet dat je iets in handen hebt, waarmee je zoveel mensen zou kunnen helpen. Maar toch houdt iets je tegen. Wie zit er nu op jou te wachten? Misschien wil je wel een boek schrijven, maar hoe haal je het in je hoofd dat je denkt dat je een schrijfster bent. Je wilt een cd met meditaties opnemen, maar wie denk je dat je bent dat je jouw meditaties op een cd wilt uitbrengen.

Misschien herkenbaar, maar hoe zorg je er nu voor dat je gaat staan voor wie je bent en wat je doet?

2

Doen! Ga het gewoon doen. Kijk eens naar je verlangen, wat je wilt bereiken, hoe je je wilt voelen. En vervolgens kijk je naar wat je wilt gaan doen. Welke actie mag je nemen. Vraag mensen in je omgeving die je al geholpen hebt met je dienst naar hoe ze het ervaren hebben, wat het ze heeft gebracht en hoe ze jou ervaren. Ook dit geeft een heel stuk vertrouwen in dat wat je te bieden hebt. Meer vertrouwen in je eigen waarde! Maak een doelenlijstje. Welke eerste stap ga je zetten, die je spannend vindt. Misschien is het iemand bellen, die je kan helpen of je eerste workshop opzetten die je gaat geven. Een lezing geven n.a.v. je eigen verhaal, waarmee je mensen wilt inspireren. Gewoon doen! En voel je je op het moment van de actie angstig, ga dan weer naar tip 1 en voel hoe je je wilt voelen en zeg tegen jezelf: Ik voel me krachtig, ik durf het en ik doe het!

3.Hoe ga ik om met negatieve gedachten zoals: ik kan het toch niet, ik ben daar niet goed genoeg voor, anderen zijn veel beter, er zijn er al zoveel die datgene doen wat ik doe.

Alles draait om je mindset. Maar wat als het stemmetje voortkomt uit het verleden? Herken je die stemmetjes en ben je je ervan bewust dat ie opspeelt?Doordat er op een bepaalde manier door je ouders tegen je gesproken is of door een leerkracht die ontzettend veel invloed heeft gehad. Hoe verander je dit dan?

Even een voorbeeld van mezelf:

Dit heb ik een periode gehad in mijn ondernemerschap. Totdat ik merkte dat ikzelf de sleutel had. Ik creëerde dat er kinderen gingen stoppen. Ik wist dat het anders moest. Ik moest mijn mindset gaan veranderen. Op het moment dat ik mijn mindset ga veranderen, verander ik de energie en ontstaat er ruimte voor overvloed. Ik moest aan het werk met mezelf…..

Ik ben de angst gaan omzetten in vertrouwen en liefde. Als er iemand stopte, dan wist ik dat het ook wel weer ruimte gaf voor iets anders. Dat er ook wel weer nieuwe kinderen en uiteindelijk ook volwassenen op mijn pad zouden komen voor de yogalessen. Vanaf dat moment groeide het aantal deelnemers weer in mijn lessen. Als er iemand stopt, dan is het goed zoals het is en dan ontstaat er ook weer ruimte voor iets nieuws of een nieuw persoon.

3

 

Probeer de negatieve gedachte(n) die je hebt eens op te schrijven voor jezelf. En maak hier een positieve affirmatie van. Een positieve tekst. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan het toch niet=ik ben het waard en ik heb waarde’ of  ‘Ik ben daar niet goed genoeg voor= ik ben goed zoals ik ben en ik heb veel waarde’ of ‘Er zijn er al zoveel die datgene doen, wat ik doe= ik ben uniek met mijn eigen talenten en kwaliteiten’ of ‘ik trek klanten aan die bij mij passen en ik kan hun het beste helpen’. Iedere dag start je met die intentie. Door deze intentie uit te spreken en jezelf er iedere keer aan te herinneren, verander je de energie.

Door deze gedachten om te toveren, ga je een andere energie neerzetten en ontstaat er een andere beweging.

Ik had het bij tip 3 over het veranderen van energie.

Je moet je realiseren dat alles om ons heen en in ons uit energie bestaat. Misschien ben je bekend met de Wet van aantrekking. Positief trekt positief aan en negatief dus negatief. Op het moment dat je jezelf gaat richten op je verlangen, verander je de energie. En vanuit deze energie komen dingen op je pad, die hierbij passen. Dat wat jij naar verlangt komt op je pad.

Door je mindset te veranderen, verander je je energie. Wat ik wel gemerkt heb, wanneer een overtuiging heel diep zit er meer nodig is om dit te gaan transformeren. Ik gebruik hier muziek en meditatie/visualisaties, mindfulness en energiewerk voor. Deze combinatie werkt heel krachtig. 

Wees er bewust van dat jij je eigen wereld en je eigen bedrijf creëert. Vanuit  lichaamsbewustzijn, bewust omgaan met emoties, mindset, verbinding met je hoe, wat, waar en waarom(spiritualiteit) kun je iets neerzetten in de materie. Vanuit vertrouwen en kracht! En bovenal: Vanuit liefde!

Dit is een onwijs groeiproces, maar als je het spel doorkrijgt is het eigenlijk best leuk! 😉

Wees iedere dag dankbaar. Dankbaar voor alles wat er op je pad komt en geniet van de kleine dingen. Doordat je dankbaar bent, creëer je overvloed. Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent.

 

Ken jij dat gevoel ook in je eigen onderneming? Dat je belemmert wordt door het stemmetje in je hoofd en dat je soms wordt overweldigd door een angstig gevoel?

Hoe ga jij daar mee om?

Ik ben benieuwd naar je reactie?

Ik kan jou helpen met dit vertrouwen, oude patronen en overtuigingen transformeren, zodat jij vanuit verbinding kunt ondernemen met balans tussen je werk en privé.

Ik bied jou een gratis Magical move sessie aan, waarin we gaan kijken waar jij in je bedrijf tegenaanloopt en hoe je dit kunt aanpakken.

Stuur een mail naar nathalie@dedroomboom.com

 

 

Recent Posts

Leave a Comment