In Magical Movement

Waarschijnlijk lig ik de hele tijd in een deuk

Ik ben helemaal niet lenig

Het is niet wat voor mij

Mam, ga jij yoga doen? Dat is toch voor oudjes?

Ik vind het zo zweverig

 

Bovenstaande uitspraken zijn een aantal van die gedachtes, die mensen bij yoga hebben. En vaak zonder dat ze een les (bij mij) gevolgd hebben. Schijnbaar wordt er hier in het westen een bepaald beeld van yoga gegeven, wat naar mijn idee niet klopt.

Wat is yoga nou eigenlijk?

Yoga is niks meer of minder dan verbinding maken tussen lichaam en geest. En ik denk dat we dit nu juist heel erg nodig hebben. Dat je de mogelijkheden en grenzen van je lichaam leert kennen, dat je contact hebt met je lichaam. Maar ook dat je onderzoekt wie of wat jij bent en losmaakt van bepaalde conditioneringen om meer te kunnen genieten. Meer rust en vrijheid kunnen ervaren in alles wat je doet en bent.

Yoga is ook op een zuivere en liefdevolle manier in het leven staan. Hiervoor kun je het 8-voudige pad van Patanjali lezen. Hierin staan voorschriften en onthoudingen. De basis van hoe je met jezelf en elkaar omgaat.

Yoga is voor mij ook niet alleen dat uur op de mat, maar juist op het moment dat ik van de mat afstap. Want dan komen de uitdagingen op je pad. Dan begint de actie.

Onder andere door het beoefenen van yoga heeft mij geholpen om juist tot mijn enkels in de klei te gaan staan.
Om te kunnen ervaren dat het fijn is om hier te zijn. Dat iedere dag een nieuwe dag is, een lege bladzijde die ik mag gaan beschrijven of tekenen.
Dat ik vergissingen mag maken en niet perfect hoef te zijn.
Dat ik kwetsbaar mag zijn.

Dat ik alles mag zijn.

Ook de mensen op mijn lessen zijn razend enthousiast. Blije gezichten wanneer na de vakantie de lessen weer beginnen en ontspannen en nog blijere gezichten wanneer de les erop zit en ze weer hun lijf gevoeld hebben. Kracht in spieren hebben gevoeld en het gevoel hebben dat ze 10 centimeter langer zijn geworden, door al het strekken.

Heerlijk genieten van een ontspanning, waardoor ze het gevoel hebben dat ze er weer zijn.

Hoe aards is dit?

Meer met beide voeten in de klei is er niet.

Je kunt pas oordelen over iets, wanneer je het zelf heb ervaren. Onderzoek misschien je weerstand. Waar komt het vandaan? Wat voedt het?

Durf jij de uitdaging aan te gaan?

Recent Posts

Leave a Comment