In Magical Movement

Kinderen die opgroeien in een huis waar sprake is van Kopp-problematiek (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen) kunnen zich vaak onveilig voelen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, variërend van de manier waarop de ouders met hun eigen problemen omgaan tot de impact die deze problemen hebben op het dagelijks leven van het kind. Wellicht herken je onderstaande.

De psychische toestand van de ouder(s) een belangrijke rol spelen in hoe veilig het kind zich voelt. Als een ouder bijvoorbeeld lijdt aan een angststoornis, kun je je als kind voortdurend zorgen maken over de veiligheid van jezelf en anderen. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of één van je ouders wel in staat is om je te beschermen als er iets gebeurt, of je jezelf kunt beschermen als je vader of moeder niet in staat is om dat te doen. Dit kan leiden tot een gevoel van hulpeloosheid en onveiligheid. Misschien herken jij jezelf hier wel in en merk je dat je in bepaalde situaties nog steeds die onveiligheid voelt en daardoor heel vaak aan het scannen bent. ‘Is het wel veilig?’ Dit kan ontzettend veel energie kosten, wanneer je zoveel alert denkt te moeten zijn.

Een andere reden waarom je je als Kopp kind  niet veilig kan voelen, is het gebrek aan stabiliteit en voorspelbaarheid in je dagelijks leven. Ouders met psychische problemen hebben vaak moeite om een consistente en voorspelbare omgeving voor hun kinderen te creëren. Dit kan leiden tot een gevoel van onzekerheid en onveiligheid bij het kind. Als kind weet je niet wat er elke dag gaat gebeuren en of je vader/moeder in staat is om voor je te zorgen. ‘Hoe zal mama zich voelen als ik thuiskom uit school?’ ‘Zal papa weer in bed liggen?’ ‘Is papa weer boos op mama vandaag?’

Een derde reden waarom Kopp kinderen zich vaak niet veilig voelen, is het gevoel van verantwoordelijkheid dat je kunt ervaren voor de problemen van je ouders. Kinderen van ouders met psychische problemen voelen vaak een grote verantwoordelijkheid om hun ouders te helpen en te ondersteunen. Dit kan leiden tot gevoelens van stress en angst bij het kind, vooral als ze het gevoel hebben dat ze niet in staat zijn om hun ouders te helpen. Ze kunnen zich schuldig voelen omdat ze niet in staat zijn om hun ouders te helpen, of omdat ze het gevoel hebben dat ze een last zijn voor hun ouders. Herken jij het dragen van die te grote verantwoordelijkheid voor je ouders?

We gaan het hier ook nog over uitweiden in een artikel over Kopp & parentificatie. Als kind ga je een rol aannemen, ga je dragen wat niet bij jou hoort als kind. Een kind verschuift in dit geval van de kindplek naar de zorgende ouder plek.

Een vierde reden waarom Kopp kinderen zich niet veilig voelen, is het gebrek aan communicatie en ondersteuning binnen het gezin. Kinderen van ouders met psychische problemen hebben vaak het gevoel dat ze niet kunnen praten over hun eigen problemen en gevoelens. Je kunt het gevoel hebben gehad dat er geen ruimte voor jou is.

Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie en eenzaamheid. Je kunt het gevoel hebben als kind dat niemand begrijpt wat je doormaakt en dat je er alleen voor staat. Dit gevoel werkt vaak door in je volwassen leeftijd. Je ontwikkelt de ‘ik doe het zelf wel’ en ‘ik red me wel alleen hoor’ mentaliteit.

Het is zo belangrijk om te herkennen en te erkennen dat je deze gevoelens van onveiligheid hebt ervaren en om te ontdekken dat je die veilige basis, dit fundament kunt herstellen. Deze veilige basis weer in jezelf te voelen en te verankeren.
Dit gaan we uitgebreid doen tijdens de Retraiteweek ‘Van Kopp-kind naar Kopp-kracht’ op Terschelling van 3 maart tot en met 8 maart 2024.
Er geldt tot en met 15 december een Vroegboekkorting van €207,-. Je betaalt dan €1388,- i.p.v. €1595,-.

Ga naar deze link voor meer informatie.

Recent Posts

Leave a Comment