In Magical Movement

Als

‘Het kan toch niet lang zo goed gaan’

‘Waarschijnlijk gebeurt er binnenkort wel weer iets naars’.

Dit zijn gedachten die in mijn hoofd af en toe nog even om de hoek komen kijken. Dit is jaren geleden veel erger geweest. Als het fijn was en goed, dan toch de gedachte hebben dat er binnenkort wel iets gebeurd dat de boel weer kapot maakt. Het kan nooit lang mooi zijn. Daardoor kon ik ook nooit zo goed genieten en was ik altijd bezig met een volgend moment. Nog steeds merk ik dat het soms een uitdaging is om echt stil te staan en te kijken hoe prachtig het is en ook om trots te zijn op wie ik ben en wat ik ondanks alles wat er gebeurd is al heb mogen bereiken. Waar ik nu sta. Vertrouwen mogen hebben in het LEVEN.

Want ja, ook ik heb de ervaring van een Kopp-kind. Maar ik ben het niet……🤪

Bij een Kopp-volwassene speelt vertrouwen in alles van het leven een grote rol. Vertrouwen in mensen, relaties, werkvlak etc.

Doordat je als Kopp-kind( kind van ouders met een psychische probleem), te maken hebt gehad met een mate van onveiligheid, heeft dit zijn weerslag op je volwassen leven.

Je bent namelijk vaak op jonge leeftijd geconfronteerd met het onvoorspelbare en soms zelfs gevaarlijk gedrag van je ouder(s), waardoor je moeite hebt om anderen te vertrouwen. Want zij, die in feite de veilige basis voor je neer zouden moeten zetten, waren daar niet toe in staat.

Er zijn ook wel momenten van fijne situaties binnen het gezin, maar door de onvoorspelbaarheid worden deze fijne momenten en herinneringen zo ineens omver geblazen. Dat zorgt er ook voor dat je minder vertrouwen hebt in het leven. Dat het leven het goede met je voor heeft en juist al het mooie van het leven ook voor jou bedoeld is.

In je volwassen leven ‘wacht’ je soms op het moment dat het toch weer mis gaat. Want dat herkent jou systeem van vroeger.

Door de ervaring die je als kind gehad hebt, is het juist belangrijk om als volwassene je eigen veilige basis te creëren. Dit helpt je om werkelijk te genieten van het leven en dat je mee durft te bewegen met het leven. Vertrouwen hebt in het leven, in andere mensen en als allereerste in jezelf. Het draagt bij aan een liefdevolle relatie met jezelf, anderen en het leven zelf. Dit is zo ontzettend veel waard!

Juist door de veiligheid in jezelf durf je ook je gevoelens en emoties te uiten en te delen in plaats van dit allemaal zelf te gaan dragen.

Belangrijk daarom is het eerst  te erkennen dat dit het gezin van herkomst is, je herkent het gedrag en de situaties die wij beschrijven in onze schrijfsels en vervolgens ook te weten dat je deze veilige basis in jezelf kunt gaan verankeren.

Heel fijn is het daarom om mensen in je omgeving te hebben die begrijpen en voelen wat jij bedoeld en hoe jij je voelt. Dit hebben we ook gemerkt bij de Retraiteweek op Terschelling afgelopen maart. Dit delen werkt helend.

Herken jij je in onze verhalen en worstel je al langer met dit deel in je, dan nodigen we je heel graag uit om mee te gaan op de Retraiteweek ‘Van Kopp-kind naar Kopp-kracht’ op Terschelling van 3 maart tot en met 8 maart 2024.

Er geldt tot en met 15 december een Vroegboekkorting van €207,-. Je betaalt dan €1388,- i.p.v. €1595,-.

Ga naar deze link voor meer informatie.

Recent Posts

Leave a Comment