In Magical Movement

Door mijn ervaring als KOPP-er en gevoelig persoon, liet ik heel erg over mijn grenzen gaan. Voornamelijk in mijn eerste relatie. Ik wilde kostte wat kost deze verbinding, deze relatie behouden. Ook al voelde ik van binnen dat het toxisch was. Dus heel sterk vastklampen aan iets wat niet gezond voor mij was en heel erg meegaan in wat hij wilde. Ik had ontzettend veel angst dat hij me zou verlaten. Want ik voelde ook liefde en wilde dit natuurlijk niet kwijt. Iemand die er helemaal voor je schijnt te zijn. Ik wilde niet verlaten worden.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer je opgroeit in het gezin met een ouder met een psychisch probleem of verslavingsproblematiek, het ervoor zorgt dat er geen basisveiligheid is. Dit komt vaak door de verstoring van een gezonde hechting.

KOPP-kinderen kunnen emotionele verwaarlozing ervaren, waarbij ze niet de emotionele steun en respons krijgen die ze nodig hebben om zich veilig en geliefd te voelen. Ouders die worstelen met psychische problemen of verslaving kunnen emotioneel afwezig zijn of niet in staat zijn om op een consistente en gezonde manier te reageren op de behoeften van hun kinderen. Dit gebrek aan emotionele verbondenheid kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, verdriet en onzekerheid bij de KOPP-kinderen.

Het is van levensbelang dat de hechting tussen ouders en kind goed verloopt en dit start al vanaf het moment dat je als kind geboren wordt. Veilige hechting zorgt voor een gezonde ontwikkeling op verschillende vlakken. Het is voornamelijk erg belangrijk voor ons emotionele en mentale welzijn en heeft daardoor natuurlijk zeker de weerslag op onze fysieke gesteldheid. Alles staat in verbinding met elkaar.

Wanneer je geen veilige hechting ervaar heb je minder vertrouwen en daardoor kun je je minder of angstiger hechten. Het kan hierin alle kanten uitgaan. Je wordt een allemansvriend, je gaat alleen nog maar oppervlakkige relaties aan, omdat je jezelf onveilig voelt. Je probeert vaak te vermijden dat je getroost of aangehaald wilt worden, omdat je dit in feite nooit gewend bent geweest. De ‘ik red mezelf wel’ mentaliteit.

Als je als kind niet in staat was om jezelf veilig te hechten aan je ouders in je vroegere jeugd, ontwikkel je manieren om jezelf door je jeugd heen te helpen. Deze manieren blijken echter schadelijk te zijn als je als kind dit model aanneemt voor al je belangrijke relaties. Dit wordt een copingsmechanisme. Een patroon, die je eerst zult mogen herkennen, dan erkennen om deze vervolgens te veranderen.

Het kan zich uiten in: klamperig-eisend, rebellie, parentificatie, superster, meegaande robot, onverschillig-koel.

Herken jij je in onze verhalen en voel je de uitnodiging van het leven om jouw KOPP-deel helemaal aan te kijken en te erkennen?

Je bent van harte welkom in onze retraiteweek ‘Van Kopp-kind naar Kopp-kracht’ op Terschelling van 3 maart tot en met 8 maart 2024.

Er geldt tot en met 15 december 2023 een vroegboekkorting van €207,-. Je betaalt dan €1388,- i.p.v. €1595,-.

Ga naar de link voor meer informatie en/of om een gesprek in te plannen om je aan te melden.

 

 

Recent Posts

Leave a Comment