In Droomboom

Wanneer we een tijd geleden onze woonkamer gingen aanpakken…..gaf dat heel wat voeten in aarde. Onze oudste heeft namelijk last van een aantal ’typische’ trekjes(wanneer je een aantal deskundigen en DSM5 moet geloven). We wilden het graag goed aanpakken….andere kleur op de muren, gordijnen eraf, accessoires veranderen. Best een heftige verandering, achteraf. Heb zelf soms ook wat moeite met veranderingen, maar kan er zelf steeds beter mee omgaan( en dat zonder stempel/diagnose ;-))
Het is belangrijk om dingen vooraf aan te geven….dit schept duidelijkheid en structuur. Dus we vertellen de oudste dat we de gordijnen weg gaan doen en dat er wat anders komt. Totale paniek…wanhoop….verbijstering…..Nee!!Niet de gordijnen weg!! Ik wil dat de gordijnen blijven, snikt hij het uit. Het verdriet komt vanuit zijn tenen.Zou mijn kind ook een gedragsstoornis onder de leden hebben……En ja, dit is niet de eerste keer. Auto’s die worden meegenomen door nieuwe kopers, sokken die kapot zijn…..alles moet blijven. Niets mag veranderen. Ai…..nu begin ik met toch echt zorgen te maken!!!

Of toch niet….Is dit nu de trend van tegenwoordig? Kinderen maar blijven diagnosticeren en medicatie geven, omdat ze zich niet kunnen concentreren en niet in de pas lopen. Omdat ze buiten het hokje van ‘maatschappelijk geaccepteerd’vallen….. Een kind is niet gemaakt om de hele dag stil te zitten op zijn stoeltje en vanuit boekjes te leren. Kinderen leren door te doen en te ervaren en ontdekken. Kinderen moeten hun energie op een positieve manier gebruiken. Logisch dat hun lichaam onrustig voelt en voor de buitenwereld ‘vreemd’, ‘anders’ gaat doen. Wanneer volwassenen zich onrustig voelen, gaan ze dit ook compenseren….Misschien bekend met eetverslaving/eetaanval, roken, alcohol, (veeel)seks, (veeel)werk etc.

Wanneer gaan we onze kinderen zien als uniek, creatief, wijs, intelligent….wanneer geven we ze het vertrouwen dat ze zich ontwikkelen op hun eigen manier en in hun eigen tempo……Ouders focus je op de kracht van je kind, kwaliteiten van je kind en dat is meer dan goed zijn in taal en rekenen. Laat ze uit de pas lopen…..de kinderen die anders zijn, zijn de motoren van de toekomst. Laat ze maar lekker boven dat maaiveld uitsteken en vol zelfvertrouwen hun kracht uiten.

Kinderopvang en onderwijs focus je op wie het kind werkelijk is. Leer het zichzelf te zijn met al zijn/haar talenten en kwaliteiten. Laat kinderen spelen, ontdekken en ervaren. Ga uit de klas en naar buiten, de natuur in…..Heb vertrouwen in het ontwikkelingsproces van ieder kind en daag het uit op de manier die bij het kind past.

Kijk vanuit liefde naar het kind en laat het kind, KIND zijn!!

En wees heel regelmatig zelf een KIND, onbevangen, speels en enthousiast!

Klik op de link hieronder..

Kinderen van nu <3

Recent Posts

Leave a Comment