In ondernemer

ZO BINNEN ZO BUITEN (4)

Ik heb het al eerder gehad over het belang van de 4 pijlers. Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Het is zo onwijs belangrijk dat deze vier in evenwicht zijn. Wanneer dit het geval is, dan is er sprake van balans. En het is een grote uitdaging in het leven om deze 4 allemaal in balans te hebben. Maar jij houdt toch ook van een uitdaging, net als ik?

Naar aanleiding van een heerlijke dag sauna samen met een lieve vriendin, schrijf ik dit blog. Eens in de zoveel tijd(het liefst 1 x in het half jaar) gaan we naar de sauna. Even een dag helemaal voor onszelf en vooral heel veel rust. Echt zo ontzettend genieten. Ik word er helemaal blij van. Om zo even heerlijk met je lijf bezig te zijn, te reinigen, lief te zijn en je lijf gewoon helemaal te kunnen accepteren zoals het is. Er ging in het begin van de dag nog even een stemmetje door mijn hoofd die zei: ‘Waarom doe ik dit ook alweer?’ ‘Oja, omdat het zo fijn is…’

Ik ben hier jaren geleden mee begonnen. Ik weet nog wel, die eerste keer in de sauna. Is dit wel wat voor mij, de hele dag in mijn-blote-niks, samen met heel veel andere mensen in hun-blote-niks. Hoe gaat dat en kijken ze naar mij en mijn prachtig afgetrainde lijf? 😉 Ik moest hierin wel een drempel over. Maar ik heb de afgelopen jaren steeds meer geleerd om van mijn lijf te houden. Te houden van mijn lijf zoals het is en het is continu in verandering. Zwaartekracht speelt steeds meer mee en zoals mijn zoon ooit mijn borsten beschreef: ‘Die van mijn moeder hangen tot op de navel..’ 🙁 *dit is in werkelijkheid niet het geval hoor, maar hij heeft een bijzondere kijk op de wereld :-)*

Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen naar een sauna gaan en bezig zijn met hun lijf en hun geest. Om jezelf te voeden met ontspanning, stilte en rust. Het is zo belangrijk om je lijf te accepteren zoals het is en om hier ook heel erg goed voor te zorgen. Ik zie dat veel vrouwen hier moeite mee hebben en veel bezig zijn met afvallen, zichzelf wegen en niet tevreden zijn over hun lijf. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst op zo’n weegschaal gestaan heb.

Ik zie het lichaam als een instrument. Het vertelt mij wanneer ik over mijn grenzen ga, het vertelt mij dat ik niet gezond genoeg gegeten heb, het vertelt mij dat ik op een plek ben, waar ik eigenlijk niet wil zijn, het laat me voelen dat ie er voor me is. Maar op het moment dat iets fysiek wordt, dat je dus werkelijk iets merkt in je lijf, dan ben je eigenlijk al te laat en heb je een aantal signalen laten liggen. Wees dus ook dankbaar voor je lijf en dat ie je vertelt op welke punten je het anders zou kunnen doen. Je lijf geeft het precies aan. Zo wonderlijk…Het enige dat je ervoor hoeft te doen, is ernaar te luisteren.

De verbinding met je lichaam is heel belangrijk, omdat je vanuit die verbinding ook dingen tot uitdrukking kunt brengen. Dromen die je werkelijkheid wilt laten worden, een nieuwe baan, een nieuwe hobby of belangrijke stappen zetten op relationeel vlak en natuurlijk dat je gezond blijft.

Ik heb zelf gemerkt dat ik als kind weinig contact met mijn lijf heb gehad. Nu denk je misschien….hoe weet je dat. Nou, dat zal ik je vertellen. Ik kan me als kind heel veel dingen niet meer herinneren. Ik ben heel gevoelig en pik allerlei dingen uit mijn omgeving op en omdat ik mijn omgeving niet altijd heel erg fijn vond, koos ik ervoor om die verbinding met mijn lijf wat meer los te laten. Want dan voelde ik geen pijn en geen verdriet. Het was voor mij een manier om te ‘overleven’. Misschien herken jij dat ook wel, dat je niet veel meer herinnert van vroeger.  Daarnaast had ik ook een negatief zelfbeeld en vond ik mezelf altijd te dik en niet mooi. En omdat ik merk dat ik niet de enige ben die daar weleens last van heeft en last van heeft gehad, wil ik 3 tips met je delen over hoe je meer contact met je  lijf kunt krijgen en je lichaam vanuit dankbaarheid als instrument kunt gaan gebruiken en voor dit instrument moet je heel goed zorgen.

3 TIPS VOOR MEER CONTACT MET JE LIJF

1

Voel  je lijf. Ga eens op een hele rustige plek zitten en ga met je aandacht naar je adem. En voel even hoe je adem stroomt. Waar je adem naartoe stroomt en of je ademhaling diep is of oppervlakkig. En loop nu eens je hele lijf langs. Voel hoe je hoofd voelt, je gezicht, je oren en ogen, je nek, hals, je schouders, je rug, je borstkas en je buik, je armen en handen, je onderbuik, je bekken, je benen en je voeten. En voel je in deze delen spanning of ontspanning. En probeer hier zonder oordeel te voelen. Dus voel je spanning, laat die spanning er gewoon zijn. Het is zoals het is. En probeer deze oefening regelmatig te doen. Probeer ook in situaties te voelen hoe je lijf reageert. Op het moment dat ik ergens ben, waar ik spanning voel of waar ik me niet op mijn gemak voel, dan krijg ik een knoop in mijn maag en spelen mijn darmen op. Dit voelen is een manier om meer verbinding met je lijf te voelen.

2

Aarden is zo belangrijk. Steeds meer mensen zijn bekend met aarden of gronden, maar mocht je het nog niet weten, dan leg ik het even uit. Aarden of gronden is niets anders dan verbinding maken met de aarde. Het zorgt ervoor dat je echt met beide benen op de grond staat. En vanuit die stevige basis kun je alles creëren in je leven wat je maar wilt. Daarnaast zorgt het aarden ervoor dat je minder gaat piekeren, minder last van hoofdpijn hebt of een zwaar gevoel in je hoofd hebt. Het brengt je aandacht naar beneden en zorgt er ook voor dat je kunt ontladen. We pikken de hele dag energie op en door goed te aarden, kun je de  energie die je niet nodig hebt goed afvoeren. Stel je voor je voelt je wat moe, ga dan even aarden. Wil je graag mijn aardingsoefening ontvangen, klik dan hier.

3

Ontspan je lijf met een bodyscan.  Dit is een hele fijne oefening om je lijf stap voor stap te kunnen ontspannen. Op deze manier maak je heel goed contact met je lijf. Je voelt waar spanning zit en je mag deze vervolgens ook weer loslaten. Het is een hele fijne oefening die je kunt doen voor je gaat slapen. Je gaat lekker op je rug liggen, maar mocht dit om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn, ga je liggen zoals jij het prettig vindt. Je gaat eerst even met je aandacht naar de ademhaling. Adem een paar keer diep in en uit. En ga eerst met je aandacht naar je voeten. Stel je voor dat je je adem naar je voeten stuurt en op een uitademing laat je de spanning vanuit je voeten los en voelen je voeten zacht en ontspannen. Vervolgens doe je dit ook met je benen, bekken, romp, schouders, armen, handen en vingers, benen en voeten. Misschien voel je dat je lichaam zwaar en ontspannen voelt. Op deze manier leer je de spanning in je lijf kennen, maar ook dit om te zetten in ontspanning.

Daarnaast is het heel belangrijk om goed voor je lijf te zorgen. Voldoende beweging, kies hierbij wat bij je past. De één wandelt graag, de ander doet aan yoga en weer een ander kiest lekker voor een teamsport. Neem de fiets i.p.v. de auto. 😉 Kies voor gezonde verzorgingsproducten. Veel verzorgingsproducten bevatten stoffen die niet goed zijn voor je lijf.  Zo maak ik bijvoorbeeld mijn eigen deodorant en gebruik ik allemaal verantwoorde producten. Let ook op je voeding. Voeding is zo ontzettend belangrijk. Ik zet niet wat je wel en niet mag, want het is belangrijk dat je voelt wat goed is voor je lijf. Wil je meer weten over voeding, neem dan eens contact op met Cynthia van den Berg. Zij weet alles over goede voeding en kan je hier heel goed in begeleiden.

Daarom is het contact maken met je lijf altijd het eerste onderdeel in mijn cursussen die ik geef!

Ik hoop dat je wat hebt aan bovenstaande tips en dat je aandacht hebt voor je lijf op een positieve en respectvolle manier. Dat je vanuit dankbaarheid naar je lijf kijkt en ziet hoe prachtig dit instrument kan bijdragen aan je geluk.

‘Ik heb een mooi en gezond lichaam! ‘

Wacht niet langer, maar start vandaag!!

Wees lief voor je lijf!

 

Recent Posts

Leave a Comment