In ondernemer

ZO BINNEN ZO BUITEN (5)

Ik werd vroeger zelf continu belemmerd door al die gedachten in mijn hoofd. Als puber was ik alleen maar bezig met hoe ik overkwam op anderen, wat ze van me vonden of mensen het niet raar vonden als ik zus of zo deed. Ik was heel erg bezig met de buitenwereld. Ik had weinig eigenwaarde, dacht negatief over mezelf. Ik ben het niet waard, ik kan er net zo goed niet zijn, wat hebben mensen aan mij, herhaalden zich regelmatig in mijn hoofd.

Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in het niet gelukkig en blij voelen. En dit is nogal zacht uitgedrukt. De oplossing lag voor de hand volgens de huisarts. Ik kon medicatie gaan gebruiken om me weer beter te voelen. Maar ik voelde diep van binnen dat dit niet mijn ding was op dat moment en nog steeds past dit niet bij mij. Ik heb er geen oordeel over, maar bij mij paste deze oplossing niet.

Zo ben ik zelf gaan zoeken en heb een hele lange weg afgelegd om van dit gevoel af te komen.

Maar weet je dat iedere emotie ontstaat vanuit een gedachte. Ik kan me herinneren dat een nicht van mij vertelde dat zij en haar zusje tegen een buurmeisje zeiden dat ze er slecht uitzag. Ze vroegen of ze ziek was en of ze zich wel goed voelde. Vervolgens werd dit meisje ècht ziek. Dit is ook wat gedachten met je doen. Ze kunnen je letterlijk ziek maken.

Vanuit een gedacht ontstaat een emotie en dit kan weer het gevolg hebben tot een fysieke klacht. Het is dus echt heel belangrijk om je bewust te worden van je gedachten. Vanuit gedachten creëer je je hele leven. Je emoties, je fysieke staat en de wereld zoals jij die ziet en ervaart. Hoe fijn zou het dan zijn om hier wellicht een andere draai aan te kunnen geven.

Ik hoor vaak van mensen dat ze het denken niet kunnen stopzetten. Ze krijgen geen leeg hoofd. Misschien ervaar jij dat ook, dat je hoofd overuren draait en maar niet meer stopt met denken.

Wist je dat een mens gemiddeld 40.000 gedachten heeft op een dag en zou het dan mogelijk zijn om alles compleet stil te leggen? Pff…..lastig. Of zou het toch mogelijk zijn?

3 tips voor meer rust in je hoofd

1

Meditatie  is een krachtig middel om vanuit een ander perspectief naar gedachten te kijken. Het doel van meditatie is niet om geen enkele gedachte meer te hebben, maar om de gedachte die binnenkomt te aanschouwen en te laten voor wat het is en vervolgens weer de focus op je meditatie. Je kunt op verschillende manier mediteren. Lopend, zittend, liggend of tijdens een handeling. In stilte, met muziek of met de omgevingsgeluiden. Het gaat erom dat je een focuspunt hebt. Een focuspunt kan zijn, je ademhaling. Je zoekt een plek waar je rustig kunt zitten, maar het kan ook gerust in de rij bij de kassa van de supermarkt en je focust op je ademhaling. Je neemt waar hoe je adem stroomt, rustig in en weer uit. Soms kunnen een paar tellen al voldoende zijn en misschien vind je het heerlijk om een lange tijd met deze oefening bezig te zijn.

Maar je kunt ook mediteren tijdens het wandelen. Wandelmeditatie is ook niets anders dan je tijdens het wandelen focussen op jezelf of op de omgeving om je heen. Wanneer je afdwaalt in een gedachte, ga je weer met je aandacht terug naar je focuspunt.

Door tijdens een handeling, bijvoorbeeld te ontbijten, je aandacht op je ontbijt te richten, ben je ook bezig met een vorm van meditatie oftewel Mindful zijn. Door met aandacht te eten, kun je ook je focuspunt van je gedachten afhalen en naar het proeven en kauwen van je ontbijt brengen.

Heb je nog nooit gemediteerd. Start dan eens met 3 minuten op een dag. En ervaar wat het doet.

2

Affirmaties/Intenties kun je heel goed gebruiken om je gedachten te gaan omvormen. Affirmaties of intenties zijn positieve bekrachtigingenen die je helpen om jezelf goed en krachtig te voelen. Begin je dag eens met een intentie. Stel je voor dat je een hele drukke dag voor de boeg hebt en je voelt de onrust al door je lijf gieren, gebruik dan bijvoorbeeld de intentie: Ik doe alles met aandacht en rust.

Heb jij een negatief zelfbeeld en vind je jezelf een mislukkeling, start dan bijvoorbeeld met de intentie: Ik ben goed zoals ik ben.

Ja, leuk zo’n affirmatie denk je wellicht. Ik kan het wel zeggen, maar ik voel het niet. Heel herkenbaar. Veel gedachten die we meedragen hebben we doorgegeven gekregen vanuit onze opvoeding. Vader, moeder, broers, zussen, leerkrachten, oom, tante….

Gedachtes kunnen ook voortkomen uit een gevoel dat je hebt ervaren. Als jij als kind voelt dat je moeder ongelukkig is met zichzelf, dan kan het zijn dat je dit gevoel overneemt en denkt dat dit bij jou hoort.  Het gevoel is dan al sterk genoeg om dit in jezelf te programmeren. Of een ander voorbeeld: Jij bent die moeder die zichzelf te dik vindt en iedere keer aan het lijnen is. Wanneer je zegt tegen je dochter, die twijfelt aan hoe ze eruit ziet, dat ze goed is zoals ze is, zal dit weinig uithalen. Jij leeft het voort. Wees je daar bewust van.

Om die patronen te doorbreken gebruik ik mijn eigen methode. Het is een combinatie van ratio verbinden met gevoel, d.m.v inzichtsopdrachten, visualisaties/meditaties, muziek en energetisch werk.

3

Herhaling in bovenstaande tips is essentieel. Zonder herhaling ontstaat er niet de verandering die je graag zou willen bereiken. Door middel van herhaling dringt het door tot in de verschillende lagen. Op deze manier verander je je gedachten, vervolgens je emoties en je fysieke ervaring en daarmee dus ook je hele uiterlijke wereld.

Verander  je ochtendritueel door bovenstaande toe te passen. Dus bijvoorbeeld:

  1. Start met je intentie voor die dag en mediteer hierop(je kunt deze intentie ook opschrijven en op een plek neerhangen waar je de intentie vaak ziet)
  2. Zet muziek op waardoor je jezelf geïnspireerd en gemotiveerd voelt
  3. Wees dankbaar en benoem dit of schrijf dit op

 

Je hebt 40 dagen nodig om een bepaald patroon te doorbreken, dus wees consequent en vooral heel lief voor jezelf!

Enjoy!!

Merk je dat je de discipline lastig vindt om je gedachten te veranderen en wil je meer gerichte tips in jouw situatie, stuur  dan een mail naar nathalie@dedroomboom.com voor een Magical Move sessie en dan kijk ik heel graag met je mee.

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment