kinderyoga, Denekamp, Overijssel

Kinderyoga Denekamp

Inmiddels gaan we alweer het 10de jaar in, dat we kinderyoga geven in Denekamp. Ik merkte vanuit mijn ervaring in het onderwijs en de kinderopvang dat er behoefte was om kinderen iets te bieden, waardoor ze zich prettiger gingen voelen.

Ook nu zie je dat veel kinderen van deze tijd van al die prikkels ‘last’ hebben.
Ik wil deze kinderen erbij helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en zich rustiger te voelen. Ze laten voelen dat ze gewoon mogen zijn wie ze zijn. Dat je goed bent zoals je bent. Ze leren wat hun talenten en kwaliteiten zijn. Kinderen laten voelen dat ze niet beoordeeld worden op iets wat ze moeten kunnen. Dat ze niet vergeleken worden met een ander.
Ik wil deze kinderen leren hoe ze met deze gevoeligheid, misschien vaak zelfs hooggevoeligheid om te gaan, zoals ik dat zelf ook heb moeten leren. Hoe jonger ze het leren, hoe meer profijt ze ervan hebben wanneer ze ouder worden.
Hooggevoeligheid bij volwassenen en kinderen mag ik inmiddels ook tot een specialisme van mezelf rekenen.

Tegenwoordig groeien kinderen op in een drukke maatschappij. Ook zijn de kinderen gevoelig, waardoor ze soms moeilijker om kunnen gaan met al die prikkels om hen heen. We zien dat veel kinderen van deze tijd van al die prikkels ‘last’ hebben.
Ik ben begonnen met het geven van kinderyoga om deze kinderen erbij te helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en zich rustiger te voelen. Ze laten voelen dat ze gewoon mogen zijn wie ze zijn. Dat je goed bent zoals je bent. Ze leren wat hun talenten en kwaliteiten zijn. Kinderen laten voelen dat ze niet beoordeeld worden op iets wat ze moeten kunnen. Dat ze niet vergeleken worden met een ander.
Dat ze om leren gaan met deze gevoeligheid, misschien vaak zelfs hooggevoeligheid, zoals ik dat zelf ook heb moeten leren. Hoe jonger ze het leren, hoe meer profijt ze ervan hebben wanneer ze ouder worden.
Hooggevoeligheid bij volwassenen en kinderen mag ik inmiddels ook tot een specialisme van mezelf rekenen.

Door de kinderyoga leren ze hoe ze beter om kunnen gaan met die prikkels en om hun hoofd weer leeg te maken. Er zijn tegenwoordig ook veel kinderen die last hebben van buikpijn en/of hoofdpijn en soms andere ‘vage’ klachten. Wanneer er geen medische oorzaak  wordt gevonden, wat vaak het geval is, is er meestal sprake van stress. Het zou fijn zijn, dat ook deze kinderen klachtenvrij kunnen zijn.

Kinderyoga geeft kinderen kracht, lichaamsbewustzijn, balans en een goede lichaamshouding. Het kan zorgen voor een betere concentratie, meer innerlijke rust en kinderen leren beter omgaan met emoties en gevoelens zoals angst, woede en verdriet. Door yoga voelen kinderen zich sterker en ontwikkelen ze zelfvertrouwen. Ook leren ze heel goed grenzen voelen. Tijdens een les, afhankelijk van de leeftijd, werk ik met thema’s. Kinderyoga stimuleert de fantasieontwikkeling en dit hebben kinderen weer nodig om oplossingsgericht te kunnen denken.

In een kinderyogales zit veel afwisseling. De yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en visualisaties(verhalen) worden in spelvorm aangeboden en er wordt veel gebruik van muziek gemaakt.

Kinderyoga is niet, wat ouders vaak denken, specifiek voor drukke kinderen. Maar het is voor de ontwikkeling van alle kinderen goed om te doen.

In de yogales komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Yogahoudingen
  • Dans/drama
  • Zingen
  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspanningsoefeningen
  • Meditatie/visualisatie
  • Tekenen, schilderen, kleien

Bij iedere groep kijk ik ook naar de individuele behoeftes en speel hierop in.

Een proefles is gratis.

Klik hier om je aan te melden!

Lestijden:

 

Woensdagavond 4-12 jaar 18.15 – 19.15 uur

 

Locatie:Hanzeweg 4 in Denekamp.Sfeerimpressie van de yoga zie Foto’s
https://vimeo.com/116284604https://vimeo.com/116285789