In Geen categorie

Yoga…..tja…..wat moeten we daar nu met z’n allen van zeggen. En yoga voor kinderen…..pfff…..kunnen kinderen dat, zo lang stilzitten op een matje en  ‘mediteren’?

Inmiddels geef ik al bijna 6 jaar met heel veel plezier kinderyoga. Het is iedere keer weer een feestje om een les samen met de kinderen te mogen doen. Heerlijk om te zien hoe kinderen zelf hele creatieve houdingen en yogaspelletjes bedenken en hoe ze wegdromen op de prachtige visualisaties. Fantastisch om te horen van ouders dat hun kind beter slaapt, beter in zijn/haar vel zit, zich rustiger voelt, minder last van buikpijn heeft, zichzelf meer durft te laten zien etc. Dat is dan de leuke, maar iedere keer weer een bijzondere bijkomstigheid. Je fijn voelen als kind is essentieel. Hadden we dat allemaal niet als basis mee moeten krijgen in onze opvoeding of zelfs op school?

Yoga is juist voor kinderen ontzettend speels en leuk om te doen. Yoga zorgt ervoor dat je kind juist niet gaat zweven, maar heerlijk met beide benen op de grond kan blijven staan. Kinderen ‘moeten’ best veel tegenwoordig. Kijk allereerst maar eens welke eisen een school aan een kind stelt. Yoga zorgt ervoor dat er minder gepiekerd wordt en dat een kind vol zelfvertrouwen zijn ontwikkeling door kan maken. Yoga geeft een kind een rustig en ontspannen hoofd en  voelt en leert wat zijn/haar kwaliteiten en talenten zijn. Dat je een prachtig lijf hebt, wat je ontzettend veel kan vertellen als je maar heel goed luistert. Yoga is samenwerken en luisteren naar elkaar. Respect hebben, ‘het licht in mij, groet het licht in jou’ oftewel Namasté(de yogagroet) Yoga is grenzen aanvoelen en grenzen aangeven. Fantasie ontwikkelen en dit heb je weer nodig om zelf tot oplossingen te komen. Yoga is bewustworden van je adem en wat voor fantastische dingen je hiermee kan bewerkstelligen. Het helpt je als je verdrietig of boos bent en wanneer je geschrokken of teleurgesteld bent. Een wondermiddel, dat je altijd bij je hebt. Je hoeft er alleen maar met je aandacht naar toe te gaan.  Yoga biedt flexibiliteit. Flexibiliteit in je lijf, maar ook in je hoofd. Yoga leert je om beter met lastige en/of veranderende situaties om te gaan. Yoga is positief in het leven staan en wanneer je jezelf even niet goed voelt, mag dat er ook zijn….Yoga laat je hele lijf ontspannen, zodat je heerlijk kunt gaan slapen ’s avonds. Neem ook hier een kijkje voor meer info.

In de yogales komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Yogahoudingen
  • Dans/drama
  • Zingen
  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspanningsoefeningen
  • Meditatie/visualisatie
  • Tekenen, schilderen, kleien

Dus de hele tijd stil zitten op een matje…..nee…..zo ziet een yogales er niet uit. Stevig als een boom, met je beide benen stevig op de grond!

Namasté

 

Recent Posts

Leave a Comment